Plastic alternatieven: het startpunt voor duurzaam ondernemen

Steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaam ondernemerschap. Tegenwoordig is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen niet langer alleen een kwestie van goede PR of een goed imago. Het belang van duurzaam ondernemen is uitgegroeid tot één van de meest bepalende factoren in de levensvatbaarheid van jouw onderneming. Met de snelle ontwikkelingen in ons milieu, de publieke opinie en wijzigingen in de wetgeving vormt duurzaamheid de basis voor jouw commerciële succes. Maar waar begin je?

 

Einde wegwerp plastic
De eerste stap die je kunt zetten om je onderneming te verduurzamen, is het gebruik van wegwerp plastic een halt toeroepen. Op dit moment, wordt meer dan 40% van al het plastic in Europa maar één keer gebruikt. Alledaagse producten zoals wegwerpbestek, wegwerpborden, wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes zijn samen goed voor zo’n 70% van al het plastic afval dat in de Europese wateren drijft. Met nieuwe wetgeving wordt daar binnenkort een einde aan  gemaakt, maar met een aantal kleine strategische stappen kun jij als ondernemer nu al een groot verschil maken. Door vandaag nog over te stappen op een duurzaam alternatief ben je de concurrentie nét een stapje voor. Overstappen op duurzame plastic alternatieven is een strategische zet die bijdraagt aan een beter klimaat, minder afval, een beter imago én een betere klantbeleving.

 

Het klantbelang
In totaal vindt meer dan driekwart van de Nederlandse consumenten dat het de verantwoordelijkheid van bedrijven en retailers is om minder plastic aan te bieden en te gebruiken. Daarnaast vindt zo’n 80% van de klanten het belangrijk dat de bedrijven bij wie ze iets willen kopen recyclebare producten op de markt brengen of gebruiken. Van nog eens 77% daarvan van hen, kan overmatig gebruik van plastic leiden tot een slechte klantervaring. Ondernemers bij wie duurzaam ondernemen een ondergeschoven kindje is, krijgen die rekening waarschijnlijk eerder vroeger dan later gepresenteerd. Hoog tijd om vandaag nog afscheid te nemen van wegwerp plastic. Een groot aantal onderneming  ging jou al voor door over te stappen op duurzame plastic alternatieven. Aan de slag dus! 

 

Plastic alternatieven 
Een goed alternatief voor plastic vind je in bioplastic. Bioplastic heeft eigenlijk precies dezelfde functie als normaal plastic, alleen wordt het gemaakt van planten(resten) of resten van de voedselindustrie. Denk bijvoorbeeld aan onze avocado rietjes: daar wordt het restproduct van de avocado – de pit – voor gebruikt.  De avocadopit als bron van de grondstof zorgt ervoor dat onze producten 100% ecologisch afbreekbaar zijn. Daardoor heeft dit plastic alternatief de laagste ecologische voetafdruk in zijn klasse.

 Voor (horeca)ondernemingen die nu nog wegwerpartikelen en plastic rietjes gebruiken, kunnen duurzame alternatieven bovendien veel winst gaan opleveren. Neem bijvoorbeeld afvalverwerking, met al dat plastic is dat een behoorlijke kostenpost geworden voor veel bedrijven. Het beperken van het plastic afval kan leiden tot een economisch voordeel. Nog een economisch voordeel: onze avocado-rietjes hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. We bieden kwalitatief goede en stevige duurzame rietjes, die niet breken of slap worden in je drankje, goed zijn bestemd tegen hitte en vocht mét een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Daarmee breng je  een milieuvriendelijke boodschap over naar de klanten. Tegelijkertijd pas je je aan op het gebied van de huidige trends en ontwikkelingen binnen het consumentengedrag. Een win-win!  Voor een beter klimaat en hogere conversie kies je nu voor onze rietjes en het bestek van avocadopitten. Neem een kijkje in ons assortiment en zie wat wij voor je kunnen betekenen. 


Bron:
Plastic Cijfers, https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/feiten-en-cijfers/plasticcijfers/
Branche Organisatie INRetail: Duurzaam Richting 2030: Wat kun je als ondernemer doen?
https://www.inretail.nl/Uploaded_files/Artikeldownload/duurzaam-richting-2030.d4c2b2.pdf