De start van Biofase Nederland

Plastic, het is misschien wel dé uitvinding van de vorige eeuw. Sindsdien is dit bijna onverwoestbare materiaal in vrijwel elk aspect van ons leven verweven. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie, daar worden in Europa jaarlijks zo'n 36,4 miljard plastic rietjes voor geproduceerd. Een deel daarvan belandt in de ‘plastic soep’ in onze oceanen, de natuur of vergaat pas na een paar honderd jaar. Als we daar nu niet tegen in actie komen, dan zal er rond 2050 qua gewicht meer plastic in de zee zijn dan vis. Dit voorkomen is de drijfveer van Biofase Nederland. Ons doel is om het gebruik van plastic volledig te vervangen door duurzame alternatieven, bijvoorbeeld door onze avocado rietjes.

 

Onze missie
Wij willen iedereen in de voedingsindustrie de mogelijkheid bieden voor een milieubewuste en duurzame ervaring. Of het nu gaat om het lokale koffietentje op de hoek, de catering van een grote zorginstelling, de bourgondische horecaliefhebber of kroegtijger. Onze doelstelling is simpel: wij willen de wereld een betere plek maken. Met dit doel voor ogen hebben wij stappen gezet om duurzame plastic alternatieven mogelijk te maken voor iedereen. Met onze rietjes en ons bestek gemaakt van avocadopitten zorgen wij voor verduurzaming in de samenleving, zónder in te leveren op kwaliteit.

 

Beter dan papier, nóg beter dan plastic
Door het gebruik van upcycling technieken middels het avocado restproduct – de pit - zorgen wij voor een kleine ecologische voetafdruk én een 100% biologisch afbreekbaar product. Niet alleen in het productieproces, maar in de hele levensloop van onze producten wordt aan CO2 bespaart. De avocado bomen halen CO2 uit de lucht tijdens de bloeiperiode. En aan het eind van de levensduur van de avocado rietjes wordt tijdens het afbreekproces ook weer CO2 teruggewonnen. Daarmee presenteren wij een klimaatneutraal plastic alternatief.

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Omdat de avocado pit een van nature sterk, geur- en smaakloos materiaal is, zijn de producten goed bestand tegen hitte en vocht. De avocadorietjes zullen dus niet oplossen of slap worden in je drankje. Bovendien kunnen de rietjes door deze bijzondere eigenschappen ook dienen als herbruikbare rietjes – bijvoorbeeld door huishoudens.

 

Over ons
Biofase Nederland is onderdeel van het Mexicaanse moederbedrijf, waar Scott Mungía, toen nog student, begon met het project in 2012. In 2020 ging het balletje in Nederland rollen, opgezet door de drie compagnons Stephan Wassink, Hima Pellikaan en Arnaud Spoor. Alle drie de heren wilden iets doen in de duurzaamheidssector, iets goeds voor de medemens en vooral Nederland plastic vrij maken.


Als iemand zicht heeft op veranderingen in de voedingsindustrie, dan is het Hima. Met zijn 14-jaar lange ervaring in de hospitality sector weet hij als geen ander wat er speelt bij de consument, en hoe Biofase Nederland de duurzaamheid-behoeftes kan vervullen. Voor Stephan was vooral het maatschappelijk verantwoord ondernemen van groot belang. Samen werd gezocht naar dé manier om de transitie naar een circulaire-economie voor plastic te versnellen. Die oplossing werd gevonden in de avocado pitten. Met deze winnende formule en ons diverse en toegewijde team wordt nu hard gewerkt aan een groener morgen. Bij Biofase Nederland zijn we ervan overtuigd dat we meer kunnen bereiken door het benutten van de eigen en elkaars kwaliteiten. Zo werken wij samen aan een plastic vrij Nederland.